Träning för field trials
Jag tränar mina hundar för field trials. Det är de meriterna jag räknar själv, att hundarna fungerar på prov på riktig jakt. Mina kurser inriktas därför helt naturligt på det jag gör bäst och själv tror på. Den här träningen gör också att hunden fungerar utmärkt som apportör på jakterna.
SGL har mycket verksamhet för de som är intresserade av field trials. Jag är stolt och glad att se att de som deltar på våra träningar, walk up tester och field trials står sig bra här i UK också. I år har fyra av våra utövare med sig höga placeringar här i Storbritannien, så väldigt roligt.
B-proven är i mångt en motverkande faktor om man vill lyckas på field trials. Man betalar ett högt pris för de fria söket. Hundarna blir flacka och slarviga helt enkelt, och det visar sig inte minst när man kommer hit på prov eller träningsdagar. De storsprungna hundarna stör marken och förstör jaktdagen. På proven åker de ut, och de hittar ju inte viltet effektivt och oftast inte alls. Hittar de vilt är det ofta ”fel fågel”, det vill säga hunden har plockat från ett annat område än det begärda. Det där med att stora sök mäter viltfinnarförmåga är ju bara just på b-prov en sanning. I verkligheten stämmer det inte alls.
På proven här är vegetationen tät och tuff. Det gäller att hunden kan dra ner farten och stanna i området så att den skjutna fågeln bärgas snabbt. Det är de drivna proven som kan urarta i ”pekprov” om dreven är tunga och mycket fågel skjuts.
Man nominerar en fågel även på drivna prov, eller en av den om de ligger nära. Då gäller det att hunden lyssnar och jagar i anvisat område såklart, inte över hela nejden.
Jag tränar mycket. Självklart gör jag det. Det här är mitt jobb och mitt stora intresse. Och jag vill pressa både mig själv och hundarna för att se hur långt vi når.
Hundana måste ha många, många timmars träning för att fungera hela vägen ut. Om man inte är beredd att göra jobbet uteblir resultaten på hög nivå. Man måste helt enkelt ”talk the talk and walk the walk”. Som yrkesperson måste jag dessutom kunna visa upp egna resultat, annars blir mina instruktioner inte trovärdiga.
Att hundar inte skulle behöva den träningen eller inte borde behöva så mycket jobb är självklart trams. Du får vad du investerar i hunden helt enkelt. En hund med aldrig så goda egenskaper blir aldrig en stor vinnare med toppresultat utan en massa timmars träning. Regelbunden och resultatinriktad. Träna på det som inte funkar, inte på det de kan. Utmana hunden och dig själv. Ingen växer i comfort zone, man måste ur den. Stretcha, våga, utför. Sen teknikpass. Var självkritisk och krass. Alla hundar har styrkor och svagheter, även din. Och du som handler. Jobba med det. Bli bättre. Ge din hund chansen att bli riktigt bra.
Om du inte är beredd att lägga ner jobbet, helt okej! Ha kul, träna, delta och njut av ditt intresse! Och lägg dina förväntningar på en realistisk nivå.
Jag hoppas att ni vill mer, vågar vilja mer och satsa. Det är ju så kul!