Ska vi reda ut begreppen?
Många frågar mig om vad som gäller i Danmark och hur det går till om man vill tävla där.
Två klubbar finns med retrieververksamhet – Retrievernes Jagthundeklubb och Dansk Retrieverklubb.
Separata medlemskap gäller, klubbarna lever sitt helt egna liv under Dansk kennelklubbs tak.
Separata meriteringssystem gäller också.
I RJK: Medlemskap och registrering av hund i deras system. Man registrerar med sitt SKK reg nummer och fyller i det numret i rutan som INTE säger DK regnummer.
Man får ett medlemsnummer och skapar sin sida på deras website. Superenkelt att anmäla till prov och betala. Mycket informationsrik hemsida med demofilm om tex deras apporteringspröve. Den hemsidan borde fler retrieverklubbar ta en titt på.
För att få starta på deras prov skall man gå följande väg:
• Apporteringspröve ( kallvilt, innehåller följsamhet, markering, kort dirigering, vatten och sök). Man tilldelas utmärkelse om hunden gör ett godkänt jobb.
• WT Åpen. Följsamhet, markeringar, dirigeringar och minidrive där hundarna sitter still och sedan hämtar en eller ett par apporter. Vatten. Man tilldelas utmärkelse om man gör ett godkänt jobb och kvalificeras då till vinnarklass WT och till start på Novice trial (A)
• WT vinnarklass. Walked up, s k mocktrials
• Novice/ Åpen trial (A) utmärkelse leder till
• Vinnarklass A som alltid är Walked up prov. Bedömning enligt brittiska systemet. Ingen prissättning förutom placeringarna.
Se gärna den tydliga schematiska uppställningen från deras hemsida www.rjk.dk
http://rjk.dk/fileadmin/_temp_/RJK_Pr%C3%B8vesystem.pdf
Mästerskapet är självklart årets höjdpunkt, men RJK har många evenemang, unghundsmästerskap bland annat.
Glöm inte att erbjuda dig att hjälpa till på något test, att vara medlem i en dansk klubb är ingen skillnad mot hemma, man kan inte bara utnyttja andras ideella arbete utan måste också bjuda tillbaka.
Dansk Retrieverklubb
Medlemskap krävs.
Svenska hundar får starta på deras prov och anmäls via http://www.dansk-retriever-klub.dk/
WT är officiella och det finns ett WT championat. Nu finns också walked up-WT, mocktrials officiella och innefattade i de officiella WT:na. Tre klasser WT, BK, Åpen och vinnarklass.
B-prov föregås av ett enklare prov, Brugspröve, för att avgöra att hunden kan delta i BK (begynnerklass). Om du inte har det vid anmälningstillfället meddelar man att hunden saknar Godkänt Brukspröve så anordnas det på plats innan start.
Kvalifikationspröve för utländsk hund för att få ut DKJCH. Kvalifikationspröve innehåller enkla apporteringar med kallvilt som dock föregåtts av exteriör bedömning där hunden måste bedömas rastypisk för att få gå vidare till kallviltsdelen.
• BK med samma premieringsgrader som i Sverige 0,3,2 och 1. Kallvilt och mest udda är väl de stora tamkaninerna.
• Åpen B. Samma premieringar. 1 premie i åpen B är ett måste för att få starta i Åpen A, deras Novice trial på A-prov och 2 första pris meriterar för start i vinnarklass på B-prov.
• Vinnarklass B-prov. Certifikat och CK utdelas. För DKBRCH krävs 2 Cert på B-prov och ett Cert på A-prov.
Markpröve/ A-prov
• Åpen A Kvalitetspriser utdelas och enbart förstapris kvalificerar till vinnarklass.
• Vinnarklass med Cert och CK. För DKJCH krävs tre Certifikat eller CK bakom fullcertad hund.
Danskarna har ett Retrievermästerskap och ett Elitpröve, det är alltså mästerskap på kallvilt respektive tvådagars A-prov. För att kvalificera sig måste man ha lägst CK under säsongen.
Att RJK fick samarbetsavtalet med DKK är en stor positiv händelse i Danmark och med tydlig win-win för alla.
Medlemsantalet har ökat, medlemmar är aktiva i båda klubbarna och kvaliteten på såväl hundar som förare har stuckit i väg betydligt. Nya influenser utbyts emellan och det blir en ständig utveckling.
Jag hoppas innerligt att det blir verklighet i Sverige också, alla A-provsintresserade får betydligt fler möjligheter och att klubbarna tar intryck av varandra.
Funktionärer behövs, och det vore verkligen en efterlängtad vinst om den jaktliga miljön fick en sammanhållning och ett öppnare och mer utåtriktat sinnelag mot omvärlden. Det skulle kanske inspirera igen och få snurr på duktiga människor till lagtävlingar och internationella events. Det är klubbarnas ansvar att inspirera och driva medlemmar i positiva spår och riktningar.
Danskarna är föregångare och förebilder i jaktliga retrieversammanhang och har förstått att låta idéer blomstra och bli verklighet.
Dock finns ett bekymmer – många svenskar och norrmän åker till Danmark och belastar deras provsystem – just där för att de är fantastiska. Glöm inte att åka dit och hjälpa till också.
Åpen A i endera klubben är heller inte till för att prova på jakt. Din hund skall vara injagad och van vid situationen. Man ska ha där att göra alltså. Skillnaden på svenskt KKL och de danska åpen A proven är stor.
Två klubbar, två separata föreningar med retrieververksamhet som båda arbetar under samma tak.
Skillnaden är att den ena enbart arbetar med jakthundarnas prov och den andra med utställningar, viltspår och retrieverjaktprov.
Större valmöjlighet för medlemmarna och fler startmöjligheter. Fler möjligheter att hjälpa till också.
Hoppas ni fått några svar på frågorna jag får i mess nästan varje vecka!
Jag hoppas också verkligen att SSRK inte motverkar att vi får ett danskt scenario i Sverige, att man medverkar till och uppmuntrar JRK’s initiativ till samarbetsavtal med SKK. Skillnaderna på verksamheterna är desamma som i Danmark och man kan inte annat än förvänta sig samma positiva spinoff. Jag vet att de startande är positiva och det borde vara de som kommer att utnyttja och tillämpa systemen som skall tycka i ämnet. Gör nånting positivt, något som kan blåsa liv i den svenska jaktretrievermiljön!
Publicerade ett foto på FB från Jaktkassans prov för länge sedan. Då tillsammans i arbete, klubb och engagemang: Janne Wiberg, Lennart Kindblom, Lasse Jonsson, Bettan Sahlin, Åsa Norrby, Rune och Margareta Veneke. I dag är bara två kvar i SSRK.